maandag 4 april 2011

kievitsbloem/ Snake's head fritillary

In het wild staat deze bloem in Nederland op de rode lijst van beschermde planten. In mijn tuin heb ik de bolletjes aangeplant, en omdat het een lastige gast schijnt te zijn, ben ik blij dat de kievitsbloem het zo goed doet en voor  het tweede jaar bloeit.  Blijkbaar is het schaduwrijke stukje tuin, precies nat genoeg, en niet té nat.
Of zou het aan de natte nazomer en herfst liggen dat het plantje nog leeft? In dat geval heeft ieder nadeel zijn voordeel :) Ik hoop dat de leliehaantjes ze dit jaar met rust laten (zie blog van vorig jaar)


In nature this plant is an endangered species in the Netherlands, and its protected by law. In the garden I just planted the bulbs, and because its not an easy plant from what I've read, I am extra glad that it grows so well, and flowers for the second time in our garden. Apparently the shady part of the garden is exactly wet enough, but not too wet . Or is it the wet indian summer and fall that caused the plant to survive? In that case every bad thing has it good thing :) I hope the scarlet lilly beetles will leave them alone, cause last year they ate the flowers in 2  or 3 days :S

1 opmerking:

  1. Kievitsbloemen lijken het in tuinen beter te doen dan in de vrije natuur... In mijn tuin (op redelijk droge zandgrond) zaaien ze zich vlot uit, en op dit ogenblik staat er zelfs een zaailing in de berm net buiten de tuin te bloeien. Ik heb zelfs de indruk dat ze langzaamaan het vochtigste, schaduwrijkste plekje verlaten, en zich verplaatsen naar een wat drogere, zonnigere zone van mijn bloemenweide.
    En leliehaantjes... die heb ik een paar jaar heel consequent met de hand weggevangen, en vorig jaar heb ik er nog nauwelijks één gezien. (Al durf ik niet beweren dat het ene iets met het andere te maken heeft...)

    BeantwoordenVerwijderen